UZMANLARA GÖRE; BİLİNÇLİ NEFES VE BEDEN EGZERSİZLERİNİ BİR ARADA YAPARAK COVİD-19 İLE MÜCADELEYİ DESTEKLEMEK MÜMKÜN!

Boyutsal Nefes Derneği olarak Sn. Prof. Dr. Halil Koyuncu ile çok özel bir röportaj yaptık. Sağlıklı bir beden ve sağlıklı yaşam konusundaki bütüncül yaklaşımı ile Covid-19 ile mücadelede insan sağlığına katkı sağlayan nefes ve beden egzersizleri konusundaki değerli görüş ve tavsiyelerini bizimle paylaştığı için Sn. Prof. Dr. Halil Koyuncu’ya, Boyutsal Nefes Derneği olarak, tüm nefes dostları adına teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Halil Koyuncu ‘dan Covid-19 ile Mücadelede Altın Öneriler; Bazı Basit Nefes ve Beden egzersizleri.

‘’Covid sonrası iyileşmenin hızlandırılması ve akciğerlerin yenilenmesinde kas ve eklem hareketleri ile birlikte yapılacak solunum egzersizleri büyük önem taşımaktadır’’.

1) SORU: Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’un, öncelikle akciğerleri olumsuz derecede etkilediği biliniyor. Bu olumsuz etkilerin boyutları hakkında öncelikli olarak neler söylersiniz?

CEVAP: Covid-19 enfeksiyonu organ yetmezliğine yol açtığı gibi bedende bir çok yapıda olumsuz fonksiyonel etkileri vardır.Özellikle, akciğerleri tahrip ederek nefes darlığı, öksürük, solunum yetmezliği ve zatürreye neden olabiliyor.

2) SORU: Sağlık konusunda bütüncül yaklaşıma sahip olduğunuzu biliyoruz. Buna göre Covid-19 ile mücadele kapsamında, bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler var mıdır?

CEVAP: Evet, bu konuda, bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılmasından yanayım. Gerekli tıbbi tedavilerde kullanılan ilaçlar ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra, bireysel olarak, ‘ bilinçli ve düzenli’ olmak koşuluyla, çeşitli nefes egzersizleri ve bazı beden (eklem/kas) egzersizleri yaparak, Covid-19 ile mücadelenin desteklenmesi mümkün. Bu egzersizler, akciğer kapasitesini arttırma ve akciğeri güçlendirmenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek; hastalıkla mücadelede, hastalıktan korunma aşamasını desteklemektedir.

3) SORU: Bu egzersizler, sadece hastalıktan korunmak için mi önemlidir? Bu egzersizlerin, Covid-19 hastalığına yakalanan kişilere de bir faydası var mıdır?

CEVAP: Evet, oldukça faydalıdır. Bu egzersizler, hastalıktan korunmanın yanı sıra, iyileşme sürecini de destekleyerek hızlandırmaktadır. Özetle; bu hastalık özellikle akciğerleri olumsuz derecede etkilediği için, hastalıkla mücadelede akciğer kapasitesinin güçlenmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden, özellikle, akciğerleri yenileyen ve güçlendiren nefes ve beden egzersizlerini önemsiyorum ve tavsiye ediyorum.

4) SORU: Bu egzersizler, sadece hastalıktan korunmak için mi önemlidir? Bu egzersizlerin, Covid-19 hastalığına yakalanmış, hali hazırda evinde takipte olan veya tedavisi tamamlanmış olan kişilere de bir faydası olabilir mi?

CEVAP: Bu egzersizleri, corona virüsüne yakalanmış, ‘’tedavisini olmuş, ama hala solunum sıkıntısı veya nefes darlığı yaşayan kişilere’’ ve yanısıra ‘’test sonucu pozitif olup evinden takibi yapılan hastalara’’ da kesinlikle öneriyorum.

5) SORU: Yukarıda bahsettiğiniz akciğerleri güçlendiren ve yenileyen evde yapabileceğimiz basit nefes ve beden egzersizleri nelerdir?

CEVAP:

  1. DİYAFRAMATİK veya KARIN EGZERSİZİ:
    Akciğerler için temel egzersizdir. Oturma veya yarı yatar vaziyette yapılır. Baskın olan el karın üzerine ve diğeri göğüs üzerine konulur. Üstteki el hiç hareket etmemelidir. Karın üzerindeki elle, diyaframın hareketi kontrol edilir. Derin bir şekilde nefes verilir, sonra burundan derin bir nefes alınır, karın şişmeye başlar. El öne doğru hareket eder. Sonra ağızdan nefes verilir. Bu birkaç defa yapılır. Akciğerlerin kapasitesini arttırır.
  2. GÖĞÜS EGZERSİLERİ:
    • GÖĞÜS ÜST BÖLÜM EGZERSİZİ: Eller göğüs ön üst bölümüne konulur. Parmak uçları orta hatta birbirine değer. El ayaları göğse temas eder. Akciğerlerin tepe kısımları çalıştırılır. Burundan nefes alınır. Parmak uçları bu esnada birbirinden uzaklaşır. Sonra, ağızdan nefes verilir. Bu süre uzun tutulmalıdır. Parmak uçları bu defa birbirine yaklaşır.
    • GÖĞÜS YAN BÖLÜM EGZERSİZİ: Bu defa eller, göğüs yanlarına konulur. Yine nefes alınıp verilir. Sadece bu bölgeler çalıştırılmalıdır. Parmak uçları uzaklaşır ve sonra yaklaşır.
    • GÖĞÜS ALT BÖLÜM EGZERSİZİ: Eller önde ve alt kaburgaların üzerine konulur. Nefes alırken parmak uçları uzaklaşır, sonra nefes verirken yaklaşır. Bu egzersizler, akciğerlerin orta bölümlerini çalıştırır.
    • GÖĞÜS ARKA BÖLÜM EGZERSİZİ: Göğsün arka bölümlerine eller konulur. Parmak uçları içte, kaburgaların bitim yerlerinde uç uca getirilir. Nefes almada, parmaklar uzaklaşır, verirken yaklaşır. Bu egzersizler de akciğerlerin tabanlarını çalıştırır.
  3. BOYUN HAREKETLERİ/ EGZERSİZLERİ:
    Başın öne, arkaya, yanlara eğilme ve omuzlara doğru çevrilmesi şeklinde verilir. Günde en az 5 kez yapılır; 10-15 set olarak uygulanır. Bu hareketler, yardımcı solunum kaslarını; özellikle öndeki kasları çalıştırır.
  4. OMUZ HAREKETLERİ/ EGZERSİZLERİ:
    Her iki omuz, aynı anda yukarı kaldırılır. Kollar yanda tutulur. Hareket yapılırken burundan nefes alınır; sonra iyice aşağıya bırakılır ve ağızdan nefes verilir. Günde en az 5 kez yapılır; 10-15 set olarak uygulanır.
    Omuzlar, kürek kemikleri birbirine değecek şekilde arkaya doğru hareket ettirilir. Bu işlem esnasında, göğüs ön kasları da gerilmiş olur. Yine hareket anında, burundan nefes alınır, sonra ağızdan verilir. Nefes alma, üç saniye ise, verme daha uzun tutulur.
    Kollar yere paralel olacak şekilde öne uzatılır. Sonra, kollar önden sağa ve sola doğru hareket ettirilir. Hareket yaparken nefes alınır, sonra verilir.
  5. SIRT VE BEL HAREKETLERİ/ EGZERSİZLERİ:
    Belden öne eğilme, arkaya kaykılma, yanlara eğilme ve dönme hareketleri, hareket yönünde kas kasılmasını, karşı yöndeki kasların gerilmesini sağlar. Bu hareketler günde en az 5 kez yapılır; 10-15 set olarak uygulanır. Hareket anında nefes alma, harekete son verirken nefes verme işlemi yapılmalıdır.

Boyutsal nefes derneği olarak; yaptığımız uygulamaların, değerli hocamızın tavsiyeleriyle örtüşmesi, çalışmalarımızda izlediğimiz yol ve yöntemlere olan inancımızı daha da pekiştirmiştir. Bütüncül yaklaşımıyla; Covid19 ile mücadelede sağlığımıza katkı sağlayacak, nefes ve beden egzersizleri konusunda değerli görüş ve tavsiyelerini bizimle paylaşan Sn .Prof. Dr Halil Koyuncu’ya ve bu röportajı gerçekleştiren Boyutsal Derneği Genel Sekreteri Sn. Ayşe Sepil Yılmazer’e sonsuz teşekkürler.